Hyppää sisältöön

SRB antoi päätökset Sberbank Europe AG:n ja sen tytäryhtiöiden kriisitilanteessa

Julkaisuajankohta 2.3.2022 11.48
Tiedote

Yhteinen kriisinratkaisuneuvosto (SRB) antoi 1.3. illalla resoluutiopäätökset ja päätti soveltaa Sberbank Europe -pankkiryhmän tytäryhtiöihin Sloveniassa ja Kroatiassa kriisinratkaisuvälineenä liiketoiminnan myyntiä (sale of business). Kummankin pankin osakekanta myytiin vakavaraiselle paikalliselle pankille. Pankkien toiminta jatkuu normaalisti ja pankkien asiakkaat ovat suojassa.

SRB päätti samalla, että ryhmän EU-alueen emopankin (Sberbank Europe AG:n) asettamiselle kriisinratkaisuun ei ole perusteita. Itävallassa olevan pankin maksukyvyttömyysmenettely toteutetaan kansallisen lainsäädännön mukaisesti ja tallettajien varat korvataan Itävallan talletussuojarahaston varoista 100 000 euroon asti tallettajaa kohden.

SRB toteaa tiedotteessaan, että kahden tytäryhtiön kriisin ratkaiseminen oli yleisen edun mukaista rahoitusvakauden turvaamiseksi sekä Kroatian ja Slovenian talouksien häiriöiden välttämiseksi. Itävaltalaisen emoyhtiön tapauksessa pankin ei katsottu tarjoavan yhteiskunnan kannalta kriittisiä toimintoja ja että sen purkamisella tavanomaisessa maksukyvyttömyysmenettelyssä ei olisi kielteistä vaikutusta rahoitusvakauteen tai Itävallan talouteen.

SRB:n päätöksiä edelsi valvojan ja kriisinratkaisuviranomaisen yhteinen arvio pankin tilanteesta. Euroopan keskuspankki (EKP) ja SRB arvioivat 27.2., että Sberbank Europe AG ja sen tyttäret ovat kaatumaisillaan tai todennäköisesti kaatuvat heikentyvän likviditeettitilanteen johdosta. SRB sovelsi tapauksen pankkeihin myös uutta moratorio-välinettä.

Tavoitteena kriittisten pankkitoimintojen jatkuminen ja veronmaksajien suojelu

SRB:n tekemät kriisinratkaisutoimet ovat mahdollisia vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen käyttöön otetun EU:n yhteisen kriisinratkaisumekanismin ansiosta. Eurooppalaisen kriisinratkaisusääntelyn tavoitteena on, että toimintansa jatkamiseen kykenemättömän laitoksen kriisi voidaan ratkaista hallitusti ilman rahoitusjärjestelmälle aiheutuvia vakavia häiriötä.

Myös talletussuojasta säädetään EU:n talletussuojadirektiivillä, jolla on harmonisoitu muun muassa nopea maksatus, suojatut talletukset sekä maksimikorvauksen määrä 100 000 euroon.

Lisätietoa: ylijohtaja Tuija Taos (etunimi.sukunimi(at)rvv.fi)

SRB päätös Sberbank Europe AG kriisinratkaisusta (SRB press release)

SRB arvio Sberbank Europe AG taloudellisesta tilasta (SRB press release)

Yleistä kriisinratkaisusta 

Yleistä talletussuojasta Euroopassa 

Tiedote