Rahoitusvakausvirasto muistuttaa varautumispäivänä 7.2. maksamisen kotivarasta
Rahoitusvakausvirasto turvaa yhdessä muiden viranomaisten ja pankkien kanssa päivittäismaksamisen jatkuvuutta vakavimmissa häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa. Häiriötilanteiden varalta on hyvä huolehtia myös maksamisen kotivarasta.
Maksamisen kotivara tarkoittaa, että kotitalous huolehtii vaihtoehtoisten maksutapojen olemassaolosta maksuliikenteen häiriötilanteiden varalta. Maksamisen kotivarasta voit huolehtia ainakin kolmella tavalla.
1. Avaa tili toiseenkin pankkiin
Mikäli kotitaloudellasi on aktiivinen tili ja maksukortit ainakin kahdessa eri pankissa, on mahdollista varmistua siitä, että maksaminen onnistuu siitä huolimatta, että yksittäisen pankin palvelut olisivat jonkin aikaa poissa käytöstä. Lisäksi voi olla hyödyllistä ottaa käyttöön vahvan tunnistautumisen tarpeisiin useamman pankin verkkopankkitunnukset sekä mahdollisuuksien mukaan myös mobiilivarmenne. Vahvalla sähköisellä tunnistamisella voi todentaa henkilöllisyytensä sähköisessä asioinnissa.
2. Ota käyttöön pikamaksusovellus
Maksamisen mobiilimaksusovellukset ovat hyvä lisä käytössä olevien maksutapojen valikoimaan. Esimerkiksi kotimaiseen Siirtoon pohjautuva pikamaksusovellus välittää maksut reaaliajassa siihen osallistuvien pankkien tilien välillä, eli se mahdollistaa maksamisen tilanteessa, jossa esimerkiksi maksukortin käyttö ei onnistu. Kysy palvelua pankistasi.
3. Varaa käteistä muutaman päivän tarpeisiin
Viranomaisten ja järjestöjen suositus on, että kotitalouksien tulisi varautua pärjäämään häiriötilanteessa ainakin 72 tuntia itsenäisesti. Jokainen osaa parhaiten itse arvioida, paljonko käteistä tarvitsisi muutaman päivän tarpeisiin. On hyvä huomioida, että käteistä ei kuitenkaan kannata säilyttää kotona liian suuria määriä.
Maksamisen kotivarasta tarkemmin Suomen Pankin verkkosivuilla.
Lisätietoa Rahoitusvakausviraston roolista päivittäismaksamisen turvaamisessa löytyy verkkosivuiltamme.
Lue lisää viranomaisten ja järjestöjen 72tuntia -varautumissuosituksesta.