Hyppää sisältöön

EBA: Iso-Britannian pankkien sivuliikkeiden talletussuojan taso EU:ssa säilytettävä Brexitistä huolimatta

Julkaisuajankohta 4.3.2019 15.15
Tiedote

Euroopan pankkiviranomainen (European Banking Authority, EBA) suosittelee EU-maiden talletussuojaviranomaisia huolehtimaan, että EU-alueella toimivien Iso-Britannian pankkien sivuliikkeiden talletussuoja säilyy talletussuojadirektiivin mukaisena myös siinä tapauksessa, että Iso-Britannia päätyy sopimuksettomaan eroon Euroopan Unionista. EBA arvioi 1.3.2019 julkaisemassaan kannanotossaan, että Iso-Britannian lähtö EU:sta ei todennäköisesti vaikuta talletussuojaan suurimmassa osassa EU:ssa toimivissa pankeissa.

Talletussuojan osalta Brexitillä voi olla vaikutuksia lähinnä Iso-Britannian pankkien EU-sivuliikkeiden ja EU-pankkien UK-sivuliikkeiden talletussuojaan. Iso-Britannian pankeilla ei ole sivuliikkeitä Suomessa, eikä Brexitillä siten ole suoraa vaikutusta Suomessa olevien talletusten talletussuojaan.

Vastaavasti EBA arvioi kannanotossaan, että mahdolliset vaikutukset EU-pankkien UK-sivuliikkeiden talletussuojaan liittyy vielä avoinna olevaan kysymykseen talletusten sisältymisestä joko EU:n tai Iso-Britannian talletussuojajärjestelmään. Suomalaispankeista vain Nordealla on UK-sivuliike, ja se säilyy Suomen talletussuojan piirissä myös Brexitin jälkeen.

Rahoitusvakausvirasto (RVV) vastaa talletussuojasta Suomessa. RVV seuraa tiiviisti Iso-Britannian EU-eroa toimialansa puitteissa yhdessä muiden viranomaisten sekä pankkien kanssa.

Lisätietoja:
EBA:n tiedote (englanniksi)
RVV ylijohtaja Tuija Taos ([email protected])