Hyppää sisältöön

Britannian EU-ero ja talletussuoja

Julkaisuajankohta 7.12.2020 11.50 | Julkaistu suomeksi 16.12.2020 klo 12.44
Uutinen

Britannian EU-eron siirtymäaika päättyy 1.1.2021. Talletussuoja perustuu EU-direktiiviin, joten EU-erolla on jonkin verran vaikutuksia myös joidenkin EU-alueen tallettajien talletussuojaan. Kaikkien tallettajien talletukset ovat kuitenkin myös jatkossa turvattu, eivätkä kenenkään talletukset putoa Britannian EU-eron vuoksi talletussuojan ulkopuolelle. 

Euroopan pankkiviranomainen on suosittanut, että sellaisten pankkien, joiden kotipaikka on Iso-Britanniassa, EU-alueella sijaitsevien sivuliikkeiden talletussuoja säilyisi talletussuojadirektiiviä vastaavalla tasolla. Tällaisia sivuliikkeitä ei toimi Suomessa, joten EU-eron vaikutukset suomalaisille tallettajille ovat vähäisiä.

Iso-Britannia vaatii EU-eron myötä EU-alueen pankkien sivuliikkeitä liittymään sen talletussuojajärjestelmään Financial Services Compensation Scheme (FSCS). Suomalaisista pankeista Nordealla on sivuliike Iso-Britanniassa. Nordean sivuliikkeen talletukset säilyvät Britannian EU-eron jälkeen myös RVV:n tarjoaman suojan piirissä. 

Rahoitusvakausvirasto jatkaa yhteistyötä FSCS:n kanssa myös Britannian EU-eron jälkeen. Yhteistyötä tehdään muun muassa talletussuojan kansainvälisissä järjestöissä EFDI:ssä ja IADI:ssa.

Talletussuoja Uutinen