Verket för finansiell stabilitets hållbarhetsrapport 2024

Ledningens bekräftelse

Verket för finansiell stabilitet (nedan verket) inledde uppföljning av ansvarsfullhet och hållbar utveckling 2021 genom att identifiera de av FN:s mål för hållbar utveckling som är relevanta ur resolutions- och insättningsgarantimyndighetens synvinkel. De delmål och indikatorer som ska följas upp valdes ut i början av 2022 i samband med att verkets första hållbarhetsrapport utarbetades.

Styrelsen för fonden för finansiell stabilitet, som är en fond utanför statsbudgeten och som verket förvaltar, godkände vid sitt möte den 27 november 2024 ansvarsmålen för insättningsgarantifondens placeringsverksamhet. Placeringsverksamhetens ansvarsaspekter rapporteras som en del av verkets hållbarhetsrapport från och med 2025.

Verkets ledningsgrupp har deltagit i identifieringen och preciseringen av ansvarsmålen under arbetets gång samt i utvärderingen av utfallet av de uppställda målen. Ledningsgruppen har deltagit i utarbetandet av verkets hållbarhetsrapport för 2024 i synnerhet genom att välja ut de fallexempel som ger en heltäckande bild av det mångsidiga utvecklingsarbete som utfördes under 2024. Strukturen i hållbarhetsrapporten för 2024 har förnyats i enlighet med ledningsgruppens riktlinjer.

Verkets överdirektör godkände verkets fjärde hållbarhetsrapport den 10 april 2025. Rapporten har utarbetats i enlighet med Statskontorets anvisning "Hållbarhetsrapportering i statsförvaltningen" (VK/3503/2024). 

Läs Verket för finansiell stabilitets hållbarhetsrapport 2024 i pdf-format.

Bekanta dig med tidigare ansvarsrapporter från Verket för finansiell stabilitet:

Ansvarsfullhet i verkets verksamhet

Verksamhetens utgångspunkter

Verket för finansiell stabilitet är en självständig myndighet som grundades 2015 och som fungerar som Finlands nationella resolutions- och insättningsgarantimyndighet. Sommaren 2022 föreskrevs verket uppgiften att förvalta det nationella kontosystemet inom försörjningsberedskapen. 

Läs mer om verkets verksamhet.

Verkets lagstadgade uppgift är att förbättra finansmarknadens stabilitet genom att främja finansinstitutens och myndigheternas krishanteringsberedskap samt genom att utveckla funktionen hos insättningsgarantisystemet, resolutionsramen och reservarrangemangen för dagliga betalningar. 

Krishanteringsberedskap samt en fungerande och ändamålsenlig reglering är förutsättningar för att de effekter och kostnader som bankkriser orsakar samhället ska bli så små som möjligt. Dessutom säkerställer verket att de förvaltningsavgifter som tas ut av instituten används för verkets verksamhet på ett adekvat sätt med iakttagande av lagen. Verket lyfter också fram utvecklingsobjekt för att effektivisera den offentliga förvaltningen som en del av Finansministeriets förvaltningsområde.

Verket för finansiell stabilitet förvaltar fonden för finansiell stabilitet, som är en fond utanför statsbudgeten. Fonden består av insättningsgarantifonden och resolutionsfonden. Fonden för finansiell stabilitet har en styrelse som styr fondens placeringsverksamhet och riskhantering. Styrelsen för fonden för finansiell stabilitet ställde upp mål för fondens ansvarsfullhet i slutet av 2024.

Ansvarsfullheten är också en del av verksamhetskulturen, som grundar sig på verkets värderingar. Var och en som arbetar vid verket kan främja ansvarsfullheten i sin verksamhet och i samarbetet med andra myndigheter och de finansiella institut som hör till verkets verksamhetsområde. Medarbetarnas engagemang i värderingarna mäts årligen genom en undersökning av arbetstillfredsställelsen.

Medarbetarna ska följa verkets etiska regler i all sin verksamhet. Syftet med anvisningarna är att säkerställa oberoendet och opartiskheten hos verkets medarbetare samt en etiskt högklassig verksamhet. Dessutom binder de etiska reglerna för medlemmarna i gemensamma resolutionsnämndens (Singel Resolution Board, SRB) plenum samt de etiska reglerna för medlemmarna i Europeiska bankmyndighetens (European Banking Authority, EBA) och Europeiska värdepappers- och marknadsmyndighetens (European Securities and Markets Authority, ESMA) resolutionskommittéer de av verkets representanter som deltar i dem.

Läs mer om det globala handlingsprogrammet Agenda 2030 för hållbar utveckling

Verkets hållbarhetsrapportering

Från och med början av 2022 har verkets chefsekonom getts ansvar att övervaka frågor som gäller ansvarsfullhet och i synnerhet den gröna omställningen och utreda vilka dimensioner av den gröna omställningen som är relevanta ur resolutions- och insättningsgarantimyndighetens synvinkel. Chefsekonomen samordnar utarbetandet av hållbarhetsrapporten vid verket. Arbetet med rapporten inleds med att man granskar om det finns behov av att ändra de identifierade målen eller av att precisera undermålen för de identifierade målen eller de indikatorer som används.

På förslag av experterna vid enheterna för resolution, insättningsgaranti och försörjningsberedskap valde ledningsgruppens medlemmar i februari 2025 ut de fallexempel som bäst beskriver det arbete som utfördes under 2024 för att uppnå de identifierade hållbarhetsmålen. Experterna vid enheten för förvaltningstjänster och fonden för finansiell stabilitet har tagit fram uppdaterade uppgifter om fotavtrycket. 

Styrelsen för fonden för finansiell stabilitet beslöt att inkludera fondens verksamhet i verkets ansvarsrapportering från och med 2025. I denna rapport presenteras de ansvarsmål som anknyter till placeringsverksamheten i fonden för finansiell stabilitet och insättningsgarantifonden, men handavtrycken som gäller dem kommer att rapporteras för första gången i hållbarhetsrapporten för 2025 som Verket för finansiell stabilitet kommer att utarbeta. Konkreta ansvarsåtgärder i anslutning till insättningsgarantifondens placeringsverksamhet och tillhörande indikatorer fastställs i politiken för ansvarsfull placeringsverksamhet, som styrelsen för fonden för finansiell stabilitet fastställer planenligt under 2025.

Utkastet till hållbarhetsrapport presenterades för ledningsgruppen i april 2025. Hållbarhetsrapporten färdigställdes utifrån de erhållna kommentarerna.

Handavtrycket – verksamhetens positiva effekter

Verket för finansiell stabilitet har identifierat tre Agenda 2030-mål som är väsentliga för dess verksamhet och som verket kan påverka positivt. I fråga om dem kan verket alltså lämna ett handavtryck:

  • Avskaffa fattigdom i alla dess former överallt (Mål 1)
  • Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt (Mål 8)
  • Minskad ojämlikhet (Mål 10)

Styrelsen för fonden för finansiell stabilitet fastställde den 27 november 2024 som fondens primära ansvarsmål FN:s delmål för hållbar utveckling 8.10: Stärka de inhemska finansinstitutens kapacitet att främja och utöka tillgången till bank- och försäkringstjänster samt finansiella tjänster för alla. I insättningsgarantifondens placeringsverksamhet strävar man dessutom efter att stödja följande mål för hållbar utveckling: Utan dröjsmål agera för att bekämpa klimatförändringen och dess inverkan (Mål 13) och uppmuntra fredliga samhällen, tillgodose tillgång till rättvisa för alla och bygga effektiva, ansvariga och inkluderande institutioner på alla nivåer (Mål 16). Dessa mål kommer att inkluderas i hållbarhetsrapporten som utarbetas om verksamheten 2025.

Fotavtrycket – verksamhetens negativa effekter 

De mest betydande identifierade negativa konsekvenserna av verksamheten vid Verket för finansiell stabilitet orsakas av tjänsteresor, lokaler, IT-utrustning och tjänster. 

Koldioxidavtrycket från de flygresor som verkets medarbetare gjorde 2024 var 38 460 CO2-ekv.kg beräknat enligt Trust Carbon-metoden. Under 2024 flög medarbetare till internationella möten sammanlagt 60 gånger. År 2024 gjordes inga flygresor inom Finland. Antalet flygresor till Bryssel var 19, till ett annat nordiskt land 16, till övriga Europa 24 och till länder utanför Europa 1. Sammanlagt uppgick antalet flygkilometer till cirka 214 230 kilometer, dvs. i genomsnitt cirka 7 934 kilometer per anställd vid verket. År 2023 flög varje anställd vid verket i genomsnitt cirka 5 900 kilometer. Fysiska möten med myndighetskollegor till exempel vid SRB och i de övriga nordiska länderna är nödvändiga för att verket ska kunna sköta sina uppgifter. Det bör dock noteras att merparten av de internationella mötena fortfarande hålls på distans.

Verkets medarbetare har möjlighet att använda Smartum Arbetsreseförmån för kollektivtrafiktjänster. Detta bidrar till att minska det koldioxidavtryck som medarbetarna orsakar i pendlingstrafiken. Medarbetarna kan använda Smartum också för motions- och kulturtjänster, vilket ökar välbefinnandet och uthålligheten i arbetet.

Storleken på verkets fotavtryck påverkas av den utrustning som verket använder, underhållet av de datorhallar som behövs för IT-tjänsterna och de övriga tjänsterna. Den utrustning som används samt de tjänster som anknyter till informationsteknik och informationsförvaltning skaffas från Statens center för informations- och kommunikationsteknik Valtori.

Verket hyr sina lokaler av Keva. LED-belysningen i lokalerna är energieffektiv och ventilationen, nedkylningen samt el- och kabelnäten har förnyats så att de motsvarar dagens krav. Till Kevas energibesparingsåtgärder under 2024 hörde bland annat optimering av ventilationen och temperaturstyrningen. Under 2024 användes i fastigheten el som till hundra procent producerats med förnybara energikällor och som i huvudsak härstammar från en finsk vindpark. Keva stod för anskaffningen av elen. I sina fastigheter genomför Keva en miljöstrategi vars mål är att nollställa utsläppen från energianvändningen senast 2030. År 2024 bestod 36,8 % av värmeförbrukningen i fastigheten av cirkulär värme från Helens produkt Ekovärme Bio.

Verket använder statens koncernaktörer i så stor utsträckning som möjligt i sina upphandlingar. Koncernaktörerna har specialiserat sig på upphandlingar och har därmed bättre förutsättningar än verket att beakta ansvarsfrågor i sina upphandlingar. År 2024 härrörde 40 % av verkets inköpsfakturor som gällde annat än resor från koncernaktörer. 

Verket utnyttjar dessutom statsförvaltningens centraliserade ramavtal vid gemensamma upphandlingar. År 2024 utgjorde de gemensamma upphandlingarnas andel av verkets alla upphandlingar 9 %. År 2024 gjordes 100 % av de gemensamma upphandlingarna genom avtal som är ekonomiskt ansvarsfulla, 10,9 % genom avtal som tilldelats ett miljömärke och 0,7 % genom avtal som fått ett erkännande för socialt ansvar. Enligt de beräkningar som gjorts av Hansel, den offentliga förvaltningens enhet för gemensamma upphandlingar, var koldioxidavtrycket från verkets inköpsfakturor som gällde annat än resor 297 681 CO2-ekv.kg 2024. 

Till sist

Verket för finansiell stabilitet fortsätter sitt arbete med hållbarhetsfrågor. Under 2025 kommer framstegen i verkets arbete för att uppnå hållbarhetsmålen att utvärderas för första gången. Verket fortsätter också arbetet med att ytterligare förbättra trovärdigheten i och vidareutveckling av insättningsgaranti- och resolutionsramen samt beredskapsarrangemangen för dagliga betalningar. Under 2025 genomförs till exempel flera övningar där man testar verkets krishanteringsberedskap. Övningarna ger viktig information om hur utvecklingsarbetet ska inriktas på ett ändamålsenligt sätt i framtiden.