Tehokas harjoittelu parantaa kriisinhoitovalmiuksia

Julkaisuajankohta 1.4.2025 15.55
Tyyppi:Tiedote

Säännöllinen kriisinhoitotilanteiden harjoittelu on keskeinen osa viranomaisten kriisinhoitovalmiuksien kehittämistä. Harjoitusten avulla arvioidaan kriisinhoitovalmiutta ja opitaan yhdessä. Edelleen kehitettävien osa-alueiden tunnistaminen on aina olennainen osa harjoittelua. 

Pohjoismaiden ja Baltian maiden rahoitusvakaudesta vastaavat viranomaiset testasivat valmiuttaan mahdolliseen kriisitilanteeseen syyskuussa 2024. Pohjoismaiden ja Baltian vakausryhmä, Nordic Baltic Stability Group (NBSG), julkaisi simulaatiosta loppuraportin 1.4.2025. Raportin tavoitteena on lisätä tietoisuutta siitä, mitä laajamittaisen simulaation järjestäminen tarkoittaa valmistelu- ja toteutusvaiheessa. Raportissa kerrotaan myös lyhyesti siitä, mitä päätöksiä viranomaiset tekivät simulaation aikana.

Harjoitusten opit käyttöön riskiperusteisesti

NBSG-simulaation aikana harjoitukseen osallistuneet Rahoitusvakausviraston asiantuntijat (RVV) kirjasivat ylös havaintonsa siitä, miten käytössä olevat työkalut, ohjeistukset ja prosessit toimivat. Havaintojen pohjalta määriteltiin, mitä jatkokehitystyötä kriisinhoitovalmiuksien kehittämiseksi tarvitaan. 
Osana RVV:n jatkokehitystoimenpiteiden kirjaamista arvioitiin sitä, millaisia riskejä tunnistettuihin kehitystarpeisiin liittyy. Lisäksi arvioitiin kehitystyön tärkeyttä kriisinhoitokyvyn kannalta sekä sitä, kuinka suuresta kehitystyöstä on kyse. Arvioitujen jatkotoimenpiteiden perusteella RVV on priorisoinut erilaisia kehitystoimia, joille on määritelty vastuuhenkilöt ja aikataulut. Kehitystoimet suunnataan siten, että viime syksyn harjoitukseen pohjautuvien havaintojen perusteella päivitettävät työkalut, ohjeistukset ja prosessit koeponnistetaan seuraavassa harjoituksessa.

Kattavaan harjoitteluohjelmaan kuuluu erilaisia harjoituksia

Kattavaan harjoitteluohjelmaan kuuluu hyvin erilaisia harjoituksia, ja RVV onkin useiden vuosien ajan osallistunut näihin aktiivisesti sekä harjoitusten järjestelyistä vastaavan että niihin osallistuvan organisaation roolissa. 

NBSG-kriisisimulaatioharjoitus oli laaja, täysimittainen ja lukuisten viranomaisten rajat ylittävä harjoitus, joka keskittyi viranomaisten väliseen yhteistyöhön ja viranomaistoimien koordinointiin. Vastaava harjoitus järjestettiin edellisen kerran vuonna 2019. Vuosien varrella RVV on osallistunut myös kansallisten rahoitusmarkkinaviranomaisten yhteisharjoituksiin ja toiminut tarkkailijana kriisinratkaisuneuvoston (Single Resolution Board, SRB) järjestämissä harjoituksissa. Kriisinhoitovalmiuksien kehittämisessä viranomaisten yhteisoppiminen on tehokas työskentelytapa.

RVV:n sisäiset harjoitukset ovat ulottuneet työpajoista prosessikävelyihin ja yksittäiseen teemaan keskittyvistä rajatuista harjoituksista laajoihin täysimittaisiin harjoituksiin. Harjoittelemalla monipuolisesti ja keskittymällä harjoituksissa eri osa-alueisiin varmistetaan, että toimintakyky erilaisissa kriisitilanteissa vahvistuu. Vuoden 2025 aikana RVV harjoittelee sisäisesti mm. kriisitilanteessa toteuttavan pankin myyntiprosessin toteuttamista.

Viranomaisten harjoittelun rinnalla myös pankit testaavat jatkossa yhä useammin omia kriisinratkaisuvalmiuksiaan, joko itsenäisesti tai yhteisharjoituksissa viranomaisten kanssa. Pankkien testien avulla pyritään varmistamaan, että rakennetut valmiudet ovat tarkoituksenmukaisia ja että niitä ylläpidetään. 

Yhdessä pankkien ja viranomaisten erilaiset harjoitukset varmistavat, että mahdolliset kriisitilanteet pystytään hoitamaan mahdollisimman sujuvasti.

Lisätietoja: Fanni Teinilä, juristi, etunimi.sukunimi(at)rahoitusvakausvirasto.fi 

 

Tutustu NBSG-harjoituksen loppuraporttin: Nordic Baltic Stability Group Report on the 2024 Financial Crisis Simulation Exercise.

Lue lisää Pohjoismaiden ja Baltian kriisisimulaatioharjoituksesta.

Lue lisää suomalaispankkien kriisinratkaisuvalmiuksista RVV:n tuoreesta raportista Pankkien kriisinratkaisuvalmiudet 2024.

Lue lisää Rahoitusvakausvakausviraston ajankohtaisista asioista viraston verkkosivuilla.